lördag 15 januari 2011

Tapaskväll, eller sex små rätter också kallat.

Jag bangar aldrig inför en utmaning, så när Silvia önskade sig en tapaskväll här i veckan så kunde jag inte göra annat än att bli entusiastisk. När Sarah gick och bjöd in halva grannskapet så blev det dock ganska mycket jobb kan jag lova!

De här recepten räckte gott och väl till sex vuxna alla sammantaget. Barnen blev det lite värre med dock efter att de förkastat mina handtrallade sojaköttbullar som osmakliga. Har ni hört på den va? Fick bli fiskpinnar med patatas och aioli istället. Inte fy skam det heller.

På grund av en aningen stressig servering och avslut på hantverket så är de flesta bilderna ganska suddiga och gör verkligen inte heder till maten. Men men, om man får tro den samstämmiga kören ifrån igår så smakade den desto finare.

Patatas:
1,5 kilo potatis
1 liter frityrolja
Salt
Persilja

Skala och tärna potatisen i ca 3x3 cm stora bitar. Fritera i fritös eller i stekpanna tills de blir gyllenbruna. Fiska upp och lägg på hushållspapper i en skål så de får svalna något och rinna av. Fritera igen precis innan serveringen för att ge dem en riktigt krispig och god yta. Salta rejält och garnera med persilja.

Alltid en hit, även om det är sjukt onyttigt. Akta så att potatisen inte bränns eller blir för hårt friterad.

Aioli:
3 äggulor
1,5 dl rapsolja
1 skvätt citronjuice
1 skvätt äppelcidervinäger
2-3 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Blanda äggulorna och vitlöken i en skål. Vispa sedan sakta ner rapsoljan som får rinna i en tunn och kontinuerlig stråle ner i äggen samtidigt som du vispar intensivt. Efter ett tag kommer blandningen att börja tjockna. Fortsätt tills du når önskad konsistens, smaka av med citron, vinäger, salt och peppar.

Sjukt svårt att få till om man är ovan. Om det skär sig går det att blanda i ett ägg till och försöka om från början med oljan. Det finns ju en risk att det blir ganska mycket aioli då dock.

Spansk tortilla:
6 ägg
0,5 kg fast potatis
1 gullök
3 klyftor vitlök
Salt och peppar


Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Skiva gullöken och vitlöken i tunna skivor de med. Stek allting i ca 10-15 minuter i olja i en stor stekpanna. Vispa äggen i en skål. När löken är mjuk och börjar få färg samt potatisskivorna är någorlunda genomstekta och mjuka häller du i äggen. Se till att potatisen och löken täcks av ägg. Salta och peppra. Låt stå på medelvärme på spisen i ca 5 minuter, ställ därefter in hela stekpannan i ungen och låt den stå i ca 10 minuter. Ta ut tortillan när äggen börjat stelna på ytan, vänd hela omeletten med hjälp av en tallrik och låt den steka någon minut på motsatta sidan i stekpannan. Låt svalna och servera ljummen.

Det här är faktiskt helt fascinerande gott. Se bara till att potatisen blir genomstekt i början och var försiktig när du vänder tortillan.

Sojaköttbullar i stark tomatsås. (Barnen fick samma köttbullar fast utan starka kryddor och sås)
300 gram sojafärs
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 liten gul lök finhackad
1 ägg
2 klyftor vitlök finhackade
1/2 röd chilli
Mald spiskummin
Cayennepeppar
Torkad oregano

Tomatsås:
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 röd chilli
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater
Torkad oregano
Mald spiskummid
Cayennepeppar
Bladpersilja

Blanda ägg, grädde och ströbröd i en skål. Låt dra i några minuter. Blanda i alla andra ingredienser till sojaköttbullarna och rör ihop. Smaka av med salt och peppar. Forma till runda bullar, ca 3 cm i diameter och stek i olja.

Till tomatsåsen: hacka lök, vitlök och chilli och stek i olivoljan på låg värme tills den blivit mjuk och genomskilning. Häll i övriga ingredienser och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen i en plasbunke och mixa såsen slät. Häll tillbaks såsen i kastrullen och lägg i köttbullarna i såsen. Låt dem koka med i 5 minuter och blanda till sist i klippt persilja.

De blev mycket lyckade, även om några tyckte att de var för kryddstarka. Inte jag!

Quesedillas
8 st stora tortillabröd
En bit valfri hårdost
1 paprika
1 tomat
1 gullök
Cayennepeppar
Spiskummin
Salt och peppar
Ev. andra grönsaker och kryddor som du gillar.


Värm ugnen till max. Skär grönsakerna i strimlor. Ta ett tortillabröd, täck med hyvlad ost och ett lager grönsaker ungefär som på en pizza. Krydda och lägg sedan på ett till tortillabröd ovanpå så du får en "dubbelmacka". Repetera tills bröden tar slut och du får fyra quesedillas. Lägg dem direkt på ungsgallret och grilla på varje sida i ca 3 minuter högst upp i ugnen (eller i mitt fall, som har gasspis, längts ner). Det går lika bra att grilla på en utomhusgrill eller på en grillpanna. Se till att de inte bränns. Klipp eller skär de färdiga quesedillaserna i fyrkanter och servera med aioli.

Det här är sjukt gott och alltid en hit. Så enkelt också!

Chevretoast
ca 250 g chevre 
7 skivor rostbröd
Flytande honung

Sätt ugnen på 225 grader. Rosta brödet i en brödrost. Tryck ut rundlar ur brödet med hjälp av en tom och diskad konservburk. Skär motsvande stora bitar av osten och lägg på brödet. Täck ovansidan med honung. Repetera tills ingredienserna är slut. Gratinera i ugnen i ca 5 minuter.

De blev inte jättevackra den här gången för vi fick skarva för att få osten att räcka till alla toasts, men de smakade ljuvligt.

Vitlökschampinioner
250 gram champinioner
3 vitlöksklyftor
1/2 röd chilli
Timjan, färsk eller torkad
Olivolja
Balsamvinäger
Salt och peppar

Tvätta champinionerna och halvera de större. Stek dem tillsammans med vitlöken, timjan och chillin i lite olja i en stekpanna tills de minskat i storlek och är klara. Häll i en skål och täck med 3/4 delar olivolja och 1/4 balsamvinäger. Ta mängd efter smak. Salta och peppra och låt sedan svalna i kylskåpet innan servering.

Jag tyckte inte riktigt att dessa smakade så fantastiskt mycket, men det kanske berodde på att de försvann bland alla andra smaker på tallriken. Kan säkert kryddas hårdare. Ett annat alternativ är att servera dem i tomatsås, liknande den till sojaköttbullarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar