måndag 24 januari 2011

Söndagsmiddag. Skogsgryta med klyftpotatis och rårörda lingon.

David och Emma, min bror och hans flickvän kom över och käkade middag med oss. David är som jag tidigare nämnt vegan, så det är alltid lite extra roligt att försöka hitta på goda grejer att bjuda på när han kommer. Många av mina vanliga trix, typ släng i en massa ost eller få något att se snyggt ut med ägg funkar inte så det blir lite mer utmaning. Han är dessutom sojaallergiker så där försvinner en hel del annat som skulle kunna fungera.

Den här grytan är en lite mer avancerad variant av en fusk-viltgryta som Sarah brukar laga med kyckling. Jag gör den med portabellosvamp och havregrädde och kallar det Skogsgryta istället. Om det inte finns nå viltkött ska det heller inte behöva kallas viltgryta, bättre då att hylla rätten för vad det är: en samling av fantastiska smaker från den svenska skogen.

Skogsgryta. 4 portioner
400 gram portabellosvamp
1 burk bönor (valfria efter smak, jag hade borlotti, men stora vita eller kidney fungerar också)
4 scharlottenlökar
2 klyftor vitlök
4 dl havregrädde
2 dl vatten
2 msk rårörda lingon
1,5 tsk torkad timjan
1,5 msk kinesisk soja (lite efter smak)
olivolja att steka i
9 torkade enbär hackade
Salt
Svartpeppar

Rårörda lingon
3 dl lingon
1 dl socker

Klyftpotatis 4 port
1,5 kilo fasta stora potatisar
Torkad rosmarin
Torkad timjan
Flingsalt
Svartpeppar
0,5 dl Olivolja

Börja med att stätta på ugnen på 220 grader. Tvätta potatisen och skär i klyftor med skalet på. Lägg i en ugnsform med höga kanter och krydda rikligt med timjan, rosmarin, olivolja samt salt och peppar. Rör runt allting med en slev så att potatisarna täcks jämt och ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.

Förbered därefter lingonen. Blanda ihop sockret och lingonen i en skål. Om lingonen är frysta tinar du dem något genom att ställa skålen i ett varmt vattenbad i ca 10 minuter. Krossa lingonen och blanda ihop dem med sockret tills det blir en jämn blandning och sockret löst upp sig i saften, smaka av tills du får en bra balans mellan sötman och beskan från lingonen. Ställ in i kylskåpet i en lufttät burk.

Börja därefter med grytan. Klyfta lökarna i fyra delar med roten kvar så att de håller ihop i grytan. Mindre lökar räcker det med att bara halvera. Hacka därefter portabellosvamparna i 3x3 cm stora fyrkanter. Ta bort stammen. Skiva vitlöken. Stek löken och vitlöken i en tjockbottnad gryta i några minuter tills den börjar bli mjuk. Lägg i svampen och låt den steka med i några minuter tills den börjar få färg och minska något i storlek. Häll därefter i havregrädden, de rårörda lingonen, timjan, hackade enbär, buljongtärningen, sojan samt vatten och rör om. Låt koka upp och därefter stå under lock i ca 10 minuter. Häll i bönorna och koka i fem minuter till. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en stor sked rårörda lingon till. Wow!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar